2016. feb 26.

Mi az a mala? Mire jó? Hogyan használjam?

írta: Kismag
Mi az a mala? Mire jó? Hogyan használjam?

 

pr2.jpg

Sokan nem tudják, hogy a ma elterjedt rózsafüzérek a buddhista vagy hindu mala imafüzérekből alakultak ki. Ha követője vagy facebook oldalamnak, egészen biztosan láttál már mala stílusú karkötőt, hiszen számomra nagy kedvencek, így gyakorta készítem őket. A mala a buddhista imafüzér, és a mantrák (imák) számlálására szolgál. Mivel a malánkon keresztül kérünk segítséget, így fontos, hogy különös figyelemmel bánjunk vele, és mindig tiszta helyen tartsuk. A hagyományos mala 108 szemből áll. Hogy miért pont 108? A buddhisták szerint a 108 szakrális jelentőségű, és a két legfontosabb Istenség, Avalókitésvara és Tara 108 nevére utal, de 108 részre osztják fel Buddha lábnyomát is. A következő számítás eredménye is 108; 6x3x2x3, melyben a 6-os az emberi érzékeket (gondolkodás, ízlelés, érintés, hallás, szaglás, látás)-, a 3-as a három időt (múlt, jelen, jövő)-, a 2-es a szív, az elme és a szándék állapotát (tiszta vagy tisztátalan)-, az utolsó 3-as pedig tudatunk három „szennyeződésére” utal (vágyakozás, gyűlölet, tudatlanság).

buddha5_1.jpg

Előfordul 21-, 27-, illetve 54 szemből álló mala is. Minden malában található egy guru szem, ez a megvilágosodást jelenti. Az imánkat innen indítjuk, majd mikor körbeértünk, fontos, hogy ne ugorjunk át rajta, hanem visszafelé haladjunk tovább. Előfordulnak olyan malák is, melyekben három osztószem van. Ez a három eltérő szem Buddha, Dharma (Tan) és Szangha (közösség) hármasát szimbolizálják. A hagyományos mala szemeket fából, vagy csontból faragják, de manapság igen elterjedtek az édesvízi gyöngyből, vagy ásványból készült imafüzérek is. Én ásványokból készítek mala stílusú karkötőket, melyek sokkal nagyobb jelentéssel bírnak számomra, mint csupán ékszer, vagy egy divatos kiegészítő.

alom3.jpg

Azt, hogy „mala stílusú”, azért fontos kiemelnem, mert az eltérő csuklóméretek miatt nem tudom garantálni az eredeti malák esetében előforduló 21-, 27-, 54-, vagy 108 szemes kivitelt. De ha Te kifejezetten a mantrák számlálására használnád, természetesen nincs akadálya annak, hogy ragaszkodjunk a hagyományokhoz. Fentebb írtam, hogy számomra a mala több, mint egy ékszer. Valóban így van. Nem csak több, sokkal több. Először is azért, mert ásványból készítem őket, így biztos lehetek abban, hogy viselés közben olyan rezgéseket bocsátanak ki magukból, melyek pozitív befolyással lesznek viselőjük életére, illetve hogy pont ott segítenek, ahol az illető élethelyzete éppen megkívánja. Másodszor pedig azért, mert a mala egy szent dolog. Egy olyan szimbólum, mely az imádsághoz köthető, a tiszta és őszinte imádságot pedig csak és kizárólag mély alázattal és tisztelettel lehet elvégezni. Mert ha Te úgy ülsz le imádkozni, hogy közben csak arra gondolsz, mennyi javad fog majd származni abból, ha megkaptad azt, amiért ebben a pillanatban könyörögsz, elveszti tisztaságát.

mala1.jpg

Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor valakinek segítesz, de a tetted csak akkor lesz önzetlen és szívből jövő, ha nem azért teszed, mert a későbbiekben viszonzást vársz érte, hanem mert valóban segíteni akarsz a másikon. És valójában ebben rejlik a szépsége is. Ha képes vagy elvárások nélkül jót cselekedni, hidd el, a sors viszonozni fogja. De csak akkor, ha még a segítségnyújtáshoz is alázattal állsz. Ez a karma lényege. Tehát a malára ne úgy tekints, mint egy olyan eszközre, mely segít elérni a vágyódásod tárgyát, hanem mint egy kapura, mely megnyitja számodra a boldogsághoz vezető utat.

Hogy milyen kőből készül a mala, az attól függ, miért szeretnél imádkozni. Védelemért? Szerencséért? Egészségért? Szerelemért? Boldogságért? Csak Rajtad áll. Ezekhez más és más ásványok rezgései segíthetnek hozzá, tehát először tedd fel Magadnak a kérdést: „Mire van legjobban szükségem jelen életkörülményeimet figyelembe véve? Mi vinne előrébb?”. Ha megvan a válasz, már könnyebben ki lehet választani a számodra legmegfelelőbb ásványt a saját maládhoz. Ha pedig egy kőhöz különös vonzalmat érzel, akkor kiválasztott Téged, és már el is dőlt a „de milyen ásványból” kérdés.

mala4.jpg

Itt is fontos megjegyeznem, hogy bizonyos időközönként szükség van a malád megtisztítására, ugyanis az ásványok magukba szívnak minden negatív energiát, és egy idő után telítődnek ezekkel, így nem lesznek olyan hatékonyak. A kövek tisztításáról és feltöltéséről egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz, itt: http://bit.ly/Hogyan_tároljam_és_tisztítsam_az_ásványokat 

Ami a legfontosabb: mindig alázattal adj, és mindig alázattal kérj. Alázatosnak lenni nem azt jelenti, hogy megalkuvó, gyáva, tartás nélküli, vagy kisebb rendű vagy másoknál. Hanem hogy képes vagy elfogadni azt, hogy nem mindenki úgy látja a dolgokat, ahogy Te, s hogy nem csak Tőled tanulhatnak, hanem Te is tanulhatsz másoktól. Az alázat elengedhetetlen a lelki fejlődéshez, a megvilágosodáshoz, hiszen a büszke, makacs és alázat nélküli ember nem nyitott az újra, sem más emberek meglátásaira, így sokszor nem tudja befogadni, sem megérteni az igazságot. Lehet, hogy élete végéig egy helyben tipródik majd, nem tud előrelépni saját büszkesége miatt, és örökké csak a miérteket keresi, de sosem fogja megtalálni azokat.

 

A kedvenc malámban. Duna TV, Család-barát magazin, 2015. április 30.

mala2.jpg

 

Szólj hozzá

gondolatok inspiráció fejlődés bölcsesség pozitív gondolkodás önismeret rózsafüzér pozitív gondolatok divat blog lelki fejlődés gyógyító kövek ásványékszer gyógyító kristályok inspirációs karkötő ásványkarkötő buddhista karkötő karmala mala karkötő buddhista imafüzér gyógyító ásványok győzd le az egod buddha karkötő gyógyító ékszer hogyan hatnak az ásványok ásványok hatása kismag blog jóga ékszer ásványok leírása imafüzér kismag ékszerei kismagblog ékszer blog inspirációs nap csuklómala mire jó a mala buddha ékszer wrist mala meditációs ékszer spirituális ékszer