2016. jan 27.

Barátság karkötő készítése (vagy bárkinek, akit szeretsz) lépésről lépésre

írta: Kismag
Barátság karkötő készítése (vagy bárkinek, akit szeretsz) lépésről lépésre

 

12_k.jpg

Ha szeretnéd meglepni legjobb barátnődet, édesanyádat, édesapádat, testvéredet, vagy életed szerelmét egy ékszerrel, mely összetartozásotokat jelképezi, -ráadásul Te magad készítetted-, az alábbi leírás szerint egyszerűen megálmodhatod, majd megalkothatod saját karkötőiteket. Akár a közelgő Valentin-nap alkalmával is megajándékozhatod azokat egy-egy ilyen kedvességgel, akik fontos szerepet töltenek be szívedben. Manapság nagy divatnak örvendenek a makramé ékszerek és a kézzel készült ajándékok, melyekkel szinte minden alkalomra meglepheted szeretteidet. De nem is kell hozzá ünnep, hogy örömet szerezz a Hozzád közel állóknak. A lehetőségek tárháza végtelen, hiszen rengeteg zsinór és szín közül választhatsz, és medálokból is megszámlálhatatlan variáció létezik. Ha barátodnak, férjednek, vagy édesapádnak szeretnél karkötőt készíteni, akkor válassz egy férfiasabb színt, lehet az fekete, barna, natúr, sötétkék, vagy szürke, de akár piros is. Ez természetesen egyéntől függ, hiszen láttam már férfit rózsaszín ingben... :) A férfi karkötőről akár a medál is elhagyható, de vannak olyan fityegők, melyek egy hímnemű csuklóján is simán megállják a helyüket. Gyermekekkel is nagyszerű és kreatív kikapcsolódást nyújt, ráadásul fejleszti a kézügyességet és a koncentrációt. Nekiláthatunk? :)

1_k.jpg

 

Amire szükséged lesz:

-színes zsinór (én ezúttal viaszolt pamutszálat használtam)
-natúr, vagy festett fagolyó (Én 10 mm-es átmérőjűt használtam, és magam festettem be őket, de lehet kapni már előre festett, akár mintás golyókat is. Ezeket különben helyettesítheted gombokkal is. Arra mindenképp figyelj, hogy a golyó, vagy a gomb furatán át tudd majd fűzni a 6 szálat, mellyel dolgozunk. Tehát először is válaszd ki a zsinórt, majd ahhoz keress golyót, vagy gombot. Vagy fordítva.)
-akrilfesték
-színtelen lakk
-ecset
-szerszámok (kúpos fogó, laposfogó, csípőfogó, ez utóbbit egy kisméretű ollóval is helyettesítheted)
-medálok
-medáltartók (vedd figyelembe a zsinór vastagságát és a medáltartó furatának méretét, hogy majd át tudd bújtatni a csomózott részen)
-szerelőkarikák
-ha Te fested a golyókat, akkor nem árt egy újságpapír sem, illetve 2 db hosszabb szerelőpálca

A festéssel kezdtem, hogy amíg készülnek a karkötők, legyen idejük megszáradni a fagolyóknak. Miután végeztem a festéssel, mindkét golyón átfűztem egy-egy szerelőpálcát, majd a festékes dobozka tetejére tettem, így nem sérül a festett felület.

2_k.jpg

3_k.jpg

Nekiállhatunk a csomózásnak. Vágj le a zsinórból kb. 2x40 cm-es szálat, a lényeg, hogy ha félbehajtod őket, érjék át a csuklódat, plusz számolj a fagolyó fogadó részével is, melyet a képen látható módon alakíthatsz ki. Vedd egymás mellé a két szálat, hajtsd ketté őket, majd köss egy csomót, így kialakítva a hurkot, melyen majd átbújtathatjuk a fagolyót, vagy a gombot. A hurok 1-2 mm-rel legyen nagyobb a golyónál/gombnál, hogy ne kelljen erőltetni átbújtatásnál. Miután megkötötted a csomót, a szálakat erősen, egyesével húzd meg, hogy a csomónk szoros és szép legyen.

4_k.jpg

A zsinórból vágj le egy jó másfél méteres darabot, hajtsd ketté, majd a fotón látható módon hurkold át a 4 db zsinóron, úgy, mintha egy egyszerű csomót akarnál kötni. Alaposan húzd meg, majd told fel a hurok alján lévő csomóig. Ezután ismételd meg ezt a mozdulatot, csak a másik irányból. Tehát egyszer jobbról, egyszer pedig balról csomózz. A hurkot, melyen majd a legvégén átdugjuk a fagolyót, akár be is foghatod egy csíptetős felírótábla csatjába, így könnyen alakíthatod ki a szép szoros, és szabályos csomókat. Ha nincs otthon ilyen táblád, egy darabka celux-szal ragaszd az asztal lapjához.

5_k.jpg

Haladj szépen a csomózással, ha belejössz, már gyorsabban fog menni.

6_k.jpg

Miután elérted a kívánt hosszt (mérd a csuklódhoz, hogy kényelmesen átérje, de kalkuláld bele a fagolyót is, hiszen az is bővít még rajta), tedd félre a karkötőt, és mielőtt nekilátnál a párjának, színtelen lakkal kend át a fagolyókat (csak ha tapintásra már teljesen száraznak érzed őket), hogy színűk tartós legyen, majd tedd vissza őket, hadd száradjanak meg. (Én közben már a másik karkötőnek is nekiugrottam.)

7_k.jpg

Mutatok még egy képet a helyes hurkolásról.

8_k.jpg

Ha elkészültél a második karkötővel is, bújtasd át rajtuk a medáltartókat. Én most két különfélét használtam.

9_k.jpg

A 6 db zsinórt bújtasd át a fagolyókon (de csak ha már teljesen megszáradtak, különben csúnya ujjlenyomatos lesz, vagy száradás közben hozzáragad a zsinór), majd köss egy csomót közvetlenül a golyó mögé. Szintén alaposan húzogass meg minden egyes zsinórt, hogy szép szoros legyen a végeredmény. Vágd le a zsinórokat, a csomótól számítva kb. 1 cm-rel.

10_k.jpg

Ezután a két fogó segítségével nyiss szét 2 db szerelőkarikát, tedd rá a medálokat, ezeket együtt pedig a medáltartóra, majd szintén a két fogóval zárd vissza a szerelőkarikákat. Óvatosan bánj velük, mert ha nagyon összeszorítod őket, megsérülhet a felületük, ami nem túl esztétikus.

11_k.jpg

Kész is vagyunk, nincs más hátra, mint hogy szépen becsomagold az ajándékot (akár egy kézzel készített kis tasakba), és átadd a szerettednek. A siker nem marad el, és ilyen tuti csak Nektek lesz. :) Szórakoztató alkotást kívánok mindenkinek, és ha valaki elkészíti a leírásom alapján a karkötőket, szeretettel venném, ha küldene róluk egy fotót.

11_1_k.jpg

13_k.jpg

 

Szólj hozzá

csináld magad valentin nap hogyan készül barátság karkötő csomózott karkötő diy ékszer kismag kismag ékszer makramé karkötő kismag blog kismagékszer szerelmi karkötő páros karkötő összetartozást jelképező karkötők diy karkötő csináld magad karkötő hogyan készül a barátság karkötő barátság karkötő kézítése barátság karkötő leírása karkötő leírás karkötő készítése saját kezűleg hogyan készül a makramé karkötő makramé karkötő leírás saját készítésű ékszer saját készítésű karkötő páros karkötő készítése karkötő készítése otthon