2016. már 02.

Színterápia – Milyen hatással vannak a színek mindennapi életünkre?

írta: Kismag
Színterápia – Milyen hatással vannak a színek mindennapi életünkre?

 

szin5.jpg

Az embert rengeteg környezeti tényező befolyásolja a mindennapokban, nem is hinnénk, hogy még az is kihatással lehet döntéseinkre, hogy az adott pillanatban mely színek dominálnak körülöttünk. Rengeteg olyan ékszert készítettem már, melynek alapötletét egy -a hétköznapokban előforduló- olyan látvány inspirálta, melynek vizuális játéka és szépsége egyszerűen nem ment ki a fejemből. Akár egy tavaszi séta alkalmával megpillantott kert, melyben megannyi színpompás virág pihen egymás mellett, vagy a lenyugvó Nap, melynek lángvörös koronáját aranyfényű sárga cirógatja, vagy épp a Balaton kék felszínén megcsillanó napsugár, ami úgy ragyog, akár a gyémánt. Ha nyitottak vagyunk a mindennapi csodákra, nem kell ahhoz messzire mennünk, hogy inspirálódjunk, hiszen nap, mint nap szembesülhetünk a természet szépségeivel. Ahogy az ásványok hatással vannak fizikai és lelki állapotunkra, úgy a színek is befolyásolják hangulatunkat, döntéseinket, tehát jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik szín milyen reakciót vált ki tudatalattinkból. Egy szín képes nyugalmat, vidámságot és szenvedélyt-, ugyanakkor feszültséget, nyugtalanságot és ingerültséget is kiváltani. Nem mindegy tehát, hogy otthonunkban vagy munkahelyünkön mely színek kerülnek hangsúlyba. Elég akár a függönyt lecserélnünk ahhoz, hogy megváltozzon a hely atmoszférája, ezáltal a hangulatunk is. Lássuk tehát a színeket!

alom5.jpg

Piros: a piros a szenvedély színe. Biztos Te is észrevetted már, hogy ha piros ruhában vagy, sokkal szexisebbnek és dögösebbnek, magabiztosabbnak érzed Magad, sőt, a csábításhoz is igen alkalmas szín, gondoljunk csak egy piros fehérneműre. A piros felperzseli a szenvedélyeket, vágykeltő, és depresszió ellen is igen hatásos. Őseink halottaik mellé szórtak piros színű port, az ókorban pedig védelmező erőt tulajdonítottak neki, mely megóv a veszélytől és a démonoktól. Az egyiptomiak pirosra festették állataikat, fáikat, illetve vagyontárgyaikat, ugyanis azt gondolták, ez a szín megóv minden veszedelemtől és termékennyé tesz. Vigyázzunk azonban, mert ha túl domináns a piros szín, könnyen feszültté, ingerültté és haragossá válhatunk!

piros.jpg

Narancssárga: az energia, a boldogság és az öröm hordozója. A buddhista szerzetesek ruhájának színe, mely az isteni szeretet és a megvilágosodás szimbóluma. Önbizalomhiányra, határozatlanságra és depresszióra is alkalmazhatjuk, ugyanis ez a szín feltölt, optimizmusra sarkall, kreatív gondolatokat eredményez és növeli az életörömöt. Kedélyjavító és energetizáló hatásának köszönhetően kimerültség és stressz ellen is igen hatásos lehet.

karneol10.jpg

Sárga: a napfény, a hatalom, a hit, az empátia, a remény és a megérzések színe. Kapcsolat az emberi és az isteni én között. A buddhizmusban a sárga a lemondásokat és a vágytalanságot szimbolizálja, amikor az ember képes levetni azon tárgyak láncait, melyek szellemét a földhöz kötik. Örömet, fényt, világosságot hoz életünkbe, oldja a szorongást és mosolyra fakaszt, de elűzi a félelmeket is. Felpezsdíti az agyműködést, ezáltal hatékonyabbak lehetünk a tanulásban, illetve segít a logikus gondolkodásban.

sarga.jpg

Kék: az égbolt, a tengerek, a szabadság színe. Magasabb szintre emel szellemileg, egyfajta végtelenséget sugároz. A magasabb rendű hatalom színe, a vörös ellentéte. Vagyis nem a földi vágyakat, hanem a természetfelettit erősíti. Elmélkedésre, mélyebb gondolatokra sarkall, így karrierépítésnél is hasznunkra lehet, hiszen felszabadítja az elmét és képes tudatalattinkból felszínre hozni új ötleteket, melyeknek „csak az égbolt” szabhat határt. A kereszténységben az angyalokhoz és Szűz Máriához kapcsolják, egyfajta megnyilvánulása a mennyei értékeknek. A türkiz árnyalata kommunikációs csatornát nyit előadó és hallgató között. Megnyugtat, ugyanakkor ha túl sok kék vesz körül minket, kissé fáradttá, melankolikussá tehet bennünket. Elszakít a realitástól, előtérbe helyezi a vágyakozást, ugyanakkor gondolattisztító hatással is rendelkezik.

kek.jpg

Fehér: a tisztaság, a tökéletesség, a teljesség, a becsület és az egyszerűség szimbóluma. A fehér isteni szín, gondoljunk csak a békegalambra, a Buddha születését megjövendölő fehér elefántra, vagy Zeuszra, aki fehér hattyú képében csábította el Lédát. A fehéret sok vallásban a halálhoz kötik, valamint egyfajta kapocsként tekintenek rá, mely utat nyit a szellemvilághoz. A hinduizmusban az örökkévalóság-, Kínában pedig a gyász színe. A béke, a szűziesség, az ártatlanság szimbóluma is egyben. Megnyugtat, nyitottá tesz, reményt és békességet hoz. Azonban óvatosan bánjunk vele, mert ha túl sok fehéret használunk, üressé és barátságtalanná teheti otthonunkat.

feher.jpg

Fekete: azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy nem éppen a boldogság és a remény színe. :) Sötétséget, mélységet, titokzatosságot és gyászt hordoz magában. Ősi hagyományok szerint a gonosz színe, de a démonokat is gyakran feketének ábrázolták. Az ókorban az alvilági istenekhez kötötték ezt a színt, a kereszténységben a halált és a bűnt hivatott jelképezni. Ha túl sok feketével vagyunk körülvéve, depressziót és magány-érzést okozhat. A világtól és az anyagi javaktól való elszakadást is szimbolizálja, ezért választották a papok a fekete ruházatot. Mértékkel alkalmazva azonban titokzatosságot, magabiztosságot és erőt kölcsönözhet nekünk.

fekete.jpg

Lila: a lila a mértéktartás színe. Egyensúlyt teremt életünkben, segít kiegyenlíteni az értelmet és az érzelmet, a vágyakozást és a realitást, továbbá alázatosságot és intelligenciát is szimbolizál. Mágikus erejű szín, fokozza a koncentrációt, inspirál és kreatív ötletekre sarkall. Növeli az önbizalmat, magabiztosságot ad, ugyanakkor ha túl sok lila vesz minket körbe, hajlamosak lehetünk felvenni a mártír szerepet, és felszabadíthat már feldolgozott fájdalmakat is. Félelmeink legyőzésében is nagy szerepet játszhat, segít fontos döntések meghozatalában.

lila.jpg

Zöld: a nyugalom, az újjászületés, a természet és az életerő színe. Szimbolizálja az öröklétet, gondoljunk csak az örökzöld növényekre. A kék és a sárga elegyéből származik, így egyfajta kettősséget sugároz: lehet a fiatalság, a remény, az öröklét színe, ugyanakkor jelképezheti a változást és az ideiglenességet is. A féltékenység színe („zöld szemű szörnyeteg”), és a tapasztalatlanságot is kifejezheti (zödfülű). A zöld megnyugtat és kiegyensúlyoz, nem véletlenül választották ezt a színt a műtők kifestéséhez, vagy a műtős orvosok ruhájához. Segít a hangulatváltozások leküzdésében, de enyhítheti a szomorúságot és a lelki fájdalmakat is.

zold.jpg

Barna: a föld színe. Az anyaság, a gondoskodás, a törődés és a szorgalom színe. A középkorban a szegénység szimbóluma (ferences szerzetesek ruházata). Nyugalmat és békességet áraszt, biztonságot és alázatot jelképez. Depresszió esetén feltölt, ha túl idegeskedő típus vagy, akkor megnyugtat. Vigyázzunk vele, mert hajlamosít a ragaszkodáshoz és a túlzott kötődéshez!

barna.jpg

Rózsaszín: az együttérzés, a megújulás, a nőiesség és a tiszta szerelem színe. Halványabb árnyalatai nyugtató hatásúak. A rózsaszín csökkenti az agressziót és kiegyensúlyozza lelkivilágunkat. Sötétebb árnyalatai (pl. pink, magenta) magabiztosságot és erőt sugároznak, felpezsdítenek. Fokozza az álmodozást és a vágyakozást, pár lépéssel a föld felé emel, kissé elszakít a realitástól, éppen ezért új megközelítésbe helyezi elképzeléseinket és ötleteinket. Finomságot, lágyságot áraszt.

pink.jpg

Használjuk kedvünkre a színeket, hiszen egy aprócska átalakítással is rengeteg pozitív változást hozhatnak életünkbe. Vigyázzunk azonban arra, hogy „jóból is megárt a sok”, így a színekre is igaz, hogy mértékletességgel sokkal nagyobb eredményeket érhetünk el.

szin2.jpg

szin1.jpg

 

Szólj hozzá

blogger divat inspiráció angyalok pozitív gondolkodás szimbólumok önismeret lakberendezés színterápia spirituális ékszerkészítés ásvány pozitív gondolatok pozitív energia achát divat blog színek jelentése színek hatása jáde egyedi ékszer gyógyító kövek karneol ásványékszer fashion blog inspirációs karkötő kismag kismagékszerei ásványkarkötő gyógyító ásványok önfejlesztő ékszer gyógyító ékszer hogyan válasszunk ásványt kismag blog hétköznapi problémák kismagblog ékszer blog inspirációs nap spirituális ékszer inspiration day